Werkschoenen onderhouden

Werkschoenen hebben heel wat de verduren. Kilometers worden er op weggelopen.
Over glad beton, glad vinylvloer in een ziekenhuis, de bouwplaats met scherpe delen, door waterplassen, over ijs of heet asfalt.

Schoenen beschermen je voeten,  corrigeert je houding en zorgt ervoor dat je zonder pijn en blaren de dag doorkomt.

Werkschoenen zijn daarom enorm belangrijk.
Om de kwaliteit langdurig te waarborgen is goed onderhoud van groot belang.
Daarom hiermee wat tips via ons merk Grisport, om je schoenen te onderhouden waardoor je ze extra lang kunt dragen

Algemene tips voor het onderhoud van je werkschoenen

 • Laat de schoenen goed drogen, maar zet ze nooit bij de verwarming of andere warmtebronnen. Het leer droogt dan namelijk uit en gaat krimpen.
 • Bewaar je werkschoenen op een droge en goed geventileerde plaats.
 • Gebruik twee paar werkschoenen en wissel deze ieder dag af. Zo hebben je schoenen altijd genoeg tijd om te drogen en te luchten.
 • Draag goede sokken, het liefst van wol of katoen.
 • Controleer dagelijks of je werkschoenen niet beschadigd zijn. Door beschadigingen zouden je werkschoenen niet meer de vereiste veiligheid kunnen bieden.
 • Last but not least: doe je werkschoenen nooit in de wasmachine!

Leren werkschoenen behandelen met ledervet

Ledervet, ook wel ledercrème, is het beste middel om gladleren werkschoenen mee te onderhouden. Het is een onderhoudsmiddel dat het leer voedt. Ledervet zorgt bovendien voor waterafstotendheid (let op: dit is niet hetzelfde als waterdicht). Het is daarom niet nodig om ook nog een waterproofspray te gebruiken. Als het leer van je veiligheidsschoenen dof wordt of als water er niet meer afloopt, moeten je schoenen ingevet worden. Leren werkschoenen maak je schoon in vier eenvoudige stappen. Naast het ledervet, heb je een insmeerborstel, een uitpoetsborstel en eventueel een poetsdoekje nodig.

Gladleren werkschoenen schoonmaken in 4 stappen

 1. Borstel eerst al het vuil van je werkschoen af.
 2. De insmeerborstel heeft een ronde kop. Deze dip je in het ledervet en vervolgens smeer je de werkschoen hiermee in. Haal bij voorkeur eerst de veters uit de schoenen.
 3. Laat het vet even intrekken en poets de schoen daarna op met de uitpoetsborstel. Zo wordt het vet goed verspreid over de schoen.
 4. Voor de final touch kan je de schoenen polijsten door er met een zachte doek overheen te wrijven.
Werkschoenen-onderhouden-en-schoonmaken voor langer plezier

Ledergel: perfect voor nubuck en suède

Ledervet is niet geschikt voor nubuck en suède. Hierdoor verdwijnt namelijk het rijke uiterlijk van dit materiaal. Daarom is er een alternatief: ledergel. Ledergel is voedend en de uitstraling van het materiaal blijft hetzelfde. Om ervoor te zorgen dat nubuck en suède werkschoenen niet uitdrogen, smeer je deze zorgvuldig in met ledergel. Gebruik ook waterproofspray als je merkt dat vocht niet meer van je schoenen afloopt.

Nubuck en suède werkschoenen schoonmaken in 5 stappen

 1. Borstel eerst al het vuil van je werkschoen af.
 2. Altijd eerst waterproofspray gebruiken en daarna pas de ledergel. Als je de schoenen namelijk eerst met gel behandelt, kan de impregneerspray niet meer intrekken door de vettigheid van de gel. 
 3. Breng de ledergel deppend (door middel van een doekje) en in kleine hoeveelheden aan.
 4. Laat de gel intrekken.
 5. Suède is na te behandelen met een speciale suède- en nubuckborstel, met haartjes van messing (een soort koper). Deze brengt het ruwe effect van het materiaal terug. Doe dit altijd met beleid.

Hoe maak je waterafstotende werkschoenen schoon?

Werkschoenen met een Gore-Tex® voering moeten altijd met ledergel (en eventueel waterproofspray) worden behandeld. Dat is ook het geval als de werkschoenen een bovendeel hebben van gladleer. De Gore-Tex® tussenlaag in de voering zorgt er namelijk voor dat de voet kan ademen en dat de werkschoen tegelijkertijd waterafstotend is. Als je leren werkschoenen die beschikken over een Gore-Tex® voering behandelt met ledervet, smeer je de poriën van het leer dicht. Hierdoor kan de Gore-Tex® voering niet meer zijn werk doen. Dit kan leiden tot vochtophoping, zweetvoeten en blaren.

Verzorgingsmateriaal nodig?

Bestel dit gemakkelijk via info@bliksem-reclame.nl of via het onderstaande formulier. Wij zorgen ervoor dat het voor je klaarstaat of dat je bij je afgeleverd wordt.